Uit de Kast, uit de Klas?

Onderstaand opiniestuk is ingezonden door Dominique de Roo, lijsttrekker van Groen Links Alphen aan den Rijn.

Uit de Kast, uit de Klas?

Het klinkt ongelofelijk, in 2010, maar er bestaat in Nederland een wet waarin staat dat een homoseksuele leerling of docent van school gestuurd kan worden als hij of zij zich openlijk ‘als een homo’ gedraagt. Nog los van het feit dat dit natuurlijk volslagen belachelijk, discriminerend en in strijd met de grondwet is, vraag ik me af wat dat dan inhoudt ‘zich als een homo gedraagt’. Betekent dat dat je bijvoorbeeld niet mee mag doen met de Gay Pride? Gaat de school zich bemoeien met je kledingkeuze? Gaan ze moeilijk doen als je op school openlijk zegt dat je homo bent? Ik vind het heel eng dat dit in Nederland kan gebeuren. We denken dat we in een modern, vrij en ruimdenkend land wonen, maar als het over de rechten van homoseksuelen of bijvoorbeeld vrouwen gaat, tegenover het recht om je religie te laten bepalen wat de schoolregels zijn….dan vinden we in Nederland religie blijkbaar belangrijker dan gelijke rechten voor iedereen.

Ik heb toen ik op de middelbare school zat een aantal jaren in een klein dorp in Twente gewoond. Ik kan me nog goed herinneren dat dit dorp een keer landelijk in het nieuws kwam omdat een vrouwelijke docente het in haar hoofd had gehaald om een broek naar school aan te trekken. De Christelijke schooldirectie had haar op staande voet ontslagen. Ik was destijds perplex. Hoe kon dit gebeuren? We hebben ook een keer een discussie in de klas gehad over de rol van mannen en vrouwen. Een van mijn mannelijke mede-scholieren riep dat vrouwen achter het aanrecht horen. Hij stond hier volledig achter en was hier niet van af te brengen. Daar zit je dan met je VWO klas vol meiden die toch echt wel meer in hun mars hebben dan aardappels schillen. Ik heb die jaren als enorm benauwend en bekrompen ervaren.

Mijn zusje kwam er in die periode achter dat ze lesbisch is. Het was voor haar niet makkelijk om in die omgeving uit de kast te komen. Ze voelde zich zeker niet door iedereen geaccepteerd en heeft een aantal moeilijke jaren gehad. Ook zij voelde dat er mede-leerlingen waren die vonden dat ze ziek was, of in ieder geval zondig. Hoewel ze nog hartstikke jong was, ging ze frontaal in de aanval. In plaats van stilletjes in de kast te zitten vond ze het belachelijk dat ze niet openlijk zou kunnen vertellen wie ze is. Als haar gevraagd werd welke jongen ze leuk vond zei ze rustig dat ze een vriendin zocht. Veel klasgenoten vonden haar stoer, dapper en steunden haar, anderen maakten flauwe opmerkingen. Ik was supertrots op mijn kleine zusje die in haar eentje de wereld aankon. Gelukkig was onze (Christelijke) schoolleiding niet zo bekrompen dat ze haar ooit aangesproken hebben op het feit dat ze er zo openlijk voor uitkwam dat ze lesbisch is, maar er waren een aantal andere scholen in de buurt waarvan ik me voor kan stellen dat dit wel gebeurd zou zijn.

Gelukkig zijn er veel religieuze mensen die anderen accepteren zoals ze zijn en iemand in hun omgeving die homoseksueel is daar nooit op aan zouden vallen. Helaas zijn er ook leerlingen die door hun omgeving, bijvoorbeeld door de opvattingen van hun ouders of hun kerk, worden geïndoctrineerd met het idee dat er iets mis zou zijn met homo’s en lesbo’s, dat ze tegen God’s wil en tegen de natuurlijke orde ingaan. In die gevallen is het verschrikkelijk belangrijk dat wij als samenleving duidelijk maken dat er in Nederland ruimte is voor iedereen: man of vrouw, hetero of homo, zwart of blank.

Dat doen we door duidelijk te stellen dat we het verbod op discriminatie belangrijker vinden dan regels op basis van religie. Religieuze mensen zijn niet superieur aan andersdenkenden en hebben niet het recht om anderen hun levenswijze op te leggen. Iedereen is vrij om zijn of haar leven in te richten zoals hij of zij dat wil, met respect voor elkaar. Dat regelen we in onze wetten en dat wordt uitgedragen door instanties die gezag hebben, zoals de overheid en bijvoorbeeld ook een schoolleiding. Als we dit laten gebeuren dan is het einde zoek. Vandaag gaat het over gelijke rechten voor homoseksuelen en morgen gaat het over het recht om op zondag je winkel te openen of het recht om op zondag je auto te wassen. Als we religie laten dicteren hoe alle Nederlanders zich moeten gedragen dan leven we in een religieuze dictatuur. In zo’n land wil ik niet wonen.

Daarom is er in Nederland geen plaats voor een wet waarin staat dat leerlingen of leraren die zich homoseksueel gedragen van school gestuurd mogen worden. Deze wet wordt binnenkort opnieuw besproken in de Tweede Kamer. Het huidige kabinet van CDA, Christenunie en PvdA heeft besloten dat deze passage in de wet moet blijven staan! Dat kan ik niet accepteren en jij hopelijk ook niet! Als ik na 3 maart in Alphen aan den Rijn in de gemeenteraad kom dan zal ik mij ervoor hard maken dat er in Alphen een homo-emancipatiebeleid komt. Ik zal de gemeente vragen om het beleid voor homoseksuele leraren en leerlingen van alle scholen in Alphen aan den Rijn in kaart te brengen en scholen actief oproepen om homoseksuele leraren en leerlingen te steunen.

Maar nog veel belangrijker is het dat het kabinet zich bedenkt en dat deze passage onmiddellijk uit de wet verdwijnt! Teken daarom de petitie “Uit de Kast, uit de Klas” op petities.nl/petitie/uit-de-kast-uit-de-klas

Alvast bedankt.

Met vriendelijke groet,

Dominique de Roo
Lijsttrekker Groenlinks Alphen aan den Rijn

Geef een reactie

Recent nieuws

Gymvereniging Hou Vast stopt er mee 01.07.2019 16:39

SP: MAX mag blijven: actievoeren werkt! 08.06.2019 09:28

Kaartverkoop Parkvilla Theaterseizoen 2019-2020 gestart! 31.05.2019 17:03

Hulpverleners druk met loslopende dieren 31.05.2019 13:52

Eerste NOM-woningen in Alphen aan den Rijn verhuurd 04.03.2019 20:34

Nieuwe Prinsen en Pages voor de Cascarvieten 03.03.2019 18:37

Zilveren Tomaat voor SP veteraan Gerard Harmes 17.01.2019 15:30 SP Alphen

Donderdag 17 januari 2019 is het weer zover 17.01.2019 15:06 Politie Alphen aan den Rijn

Zondag 20 januari: Maandelijkse bidstond 17.01.2019 15:06 Sionskerk Alphen

Alphen aan den Rijn – Drie verdachten berovingen met taser aangehouden 17.01.2019 14:56 Nieuws | Zuid-Holland | politie.nl

Actief voor de circulaire economie 17.01.2019 14:26 Gemeente Alphen

Start kaartverkoop unieke muziekavond met Massada in Adventskerk 15.01.2019 10:56 Adventskerk | Nieuws

Kerstpakkettenactie bedankt Alphenaren! 14.01.2019 11:56 Adventskerk | Nieuws

Maandag 21 januari 2019: Koffieochtend Sionskerk! 14.01.2019 11:41 Sionskerk Alphen

https://www 12.01.2019 22:41 Politie Alphen aan den Rijn

Wat ze ook verzinnen, laat niemand binnen 10.01.2019 11:26 Politie Alphen aan den Rijn

Getuigenoproep 10.01.2019 11:26 Politie Alphen aan den Rijn

Eigenaar fiets gezocht 06.01.2019 08:41 Politie Alphen aan den Rijn

Pastoraat ds. De Jonge 29.12.2018 22:56 Adventskerk | Nieuws

Nieuwe ambtsdragers 29.12.2018 22:26 Adventskerk | Nieuws