Uit de Kast, uit de Klas?

Onderstaand opiniestuk is ingezonden door Dominique de Roo, lijsttrekker van Groen Links Alphen aan den Rijn.

Uit de Kast, uit de Klas?

Het klinkt ongelofelijk, in 2010, maar er bestaat in Nederland een wet waarin staat dat een homoseksuele leerling of docent van school gestuurd kan worden als hij of zij zich openlijk ‘als een homo’ gedraagt. Nog los van het feit dat dit natuurlijk volslagen belachelijk, discriminerend en in strijd met de grondwet is, vraag ik me af wat dat dan inhoudt ‘zich als een homo gedraagt’. Betekent dat dat je bijvoorbeeld niet mee mag doen met de Gay Pride? Gaat de school zich bemoeien met je kledingkeuze? Gaan ze moeilijk doen als je op school openlijk zegt dat je homo bent? Ik vind het heel eng dat dit in Nederland kan gebeuren. We denken dat we in een modern, vrij en ruimdenkend land wonen, maar als het over de rechten van homoseksuelen of bijvoorbeeld vrouwen gaat, tegenover het recht om je religie te laten bepalen wat de schoolregels zijn….dan vinden we in Nederland religie blijkbaar belangrijker dan gelijke rechten voor iedereen.

Ik heb toen ik op de middelbare school zat een aantal jaren in een klein dorp in Twente gewoond. Ik kan me nog goed herinneren dat dit dorp een keer landelijk in het nieuws kwam omdat een vrouwelijke docente het in haar hoofd had gehaald om een broek naar school aan te trekken. De Christelijke schooldirectie had haar op staande voet ontslagen. Ik was destijds perplex. Hoe kon dit gebeuren? We hebben ook een keer een discussie in de klas gehad over de rol van mannen en vrouwen. Een van mijn mannelijke mede-scholieren riep dat vrouwen achter het aanrecht horen. Hij stond hier volledig achter en was hier niet van af te brengen. Daar zit je dan met je VWO klas vol meiden die toch echt wel meer in hun mars hebben dan aardappels schillen. Ik heb die jaren als enorm benauwend en bekrompen ervaren.

Mijn zusje kwam er in die periode achter dat ze lesbisch is. Het was voor haar niet makkelijk om in die omgeving uit de kast te komen. Ze voelde zich zeker niet door iedereen geaccepteerd en heeft een aantal moeilijke jaren gehad. Ook zij voelde dat er mede-leerlingen waren die vonden dat ze ziek was, of in ieder geval zondig. Hoewel ze nog hartstikke jong was, ging ze frontaal in de aanval. In plaats van stilletjes in de kast te zitten vond ze het belachelijk dat ze niet openlijk zou kunnen vertellen wie ze is. Als haar gevraagd werd welke jongen ze leuk vond zei ze rustig dat ze een vriendin zocht. Veel klasgenoten vonden haar stoer, dapper en steunden haar, anderen maakten flauwe opmerkingen. Ik was supertrots op mijn kleine zusje die in haar eentje de wereld aankon. Gelukkig was onze (Christelijke) schoolleiding niet zo bekrompen dat ze haar ooit aangesproken hebben op het feit dat ze er zo openlijk voor uitkwam dat ze lesbisch is, maar er waren een aantal andere scholen in de buurt waarvan ik me voor kan stellen dat dit wel gebeurd zou zijn.

Gelukkig zijn er veel religieuze mensen die anderen accepteren zoals ze zijn en iemand in hun omgeving die homoseksueel is daar nooit op aan zouden vallen. Helaas zijn er ook leerlingen die door hun omgeving, bijvoorbeeld door de opvattingen van hun ouders of hun kerk, worden geïndoctrineerd met het idee dat er iets mis zou zijn met homo’s en lesbo’s, dat ze tegen God’s wil en tegen de natuurlijke orde ingaan. In die gevallen is het verschrikkelijk belangrijk dat wij als samenleving duidelijk maken dat er in Nederland ruimte is voor iedereen: man of vrouw, hetero of homo, zwart of blank.

Dat doen we door duidelijk te stellen dat we het verbod op discriminatie belangrijker vinden dan regels op basis van religie. Religieuze mensen zijn niet superieur aan andersdenkenden en hebben niet het recht om anderen hun levenswijze op te leggen. Iedereen is vrij om zijn of haar leven in te richten zoals hij of zij dat wil, met respect voor elkaar. Dat regelen we in onze wetten en dat wordt uitgedragen door instanties die gezag hebben, zoals de overheid en bijvoorbeeld ook een schoolleiding. Als we dit laten gebeuren dan is het einde zoek. Vandaag gaat het over gelijke rechten voor homoseksuelen en morgen gaat het over het recht om op zondag je winkel te openen of het recht om op zondag je auto te wassen. Als we religie laten dicteren hoe alle Nederlanders zich moeten gedragen dan leven we in een religieuze dictatuur. In zo’n land wil ik niet wonen.

Daarom is er in Nederland geen plaats voor een wet waarin staat dat leerlingen of leraren die zich homoseksueel gedragen van school gestuurd mogen worden. Deze wet wordt binnenkort opnieuw besproken in de Tweede Kamer. Het huidige kabinet van CDA, Christenunie en PvdA heeft besloten dat deze passage in de wet moet blijven staan! Dat kan ik niet accepteren en jij hopelijk ook niet! Als ik na 3 maart in Alphen aan den Rijn in de gemeenteraad kom dan zal ik mij ervoor hard maken dat er in Alphen een homo-emancipatiebeleid komt. Ik zal de gemeente vragen om het beleid voor homoseksuele leraren en leerlingen van alle scholen in Alphen aan den Rijn in kaart te brengen en scholen actief oproepen om homoseksuele leraren en leerlingen te steunen.

Maar nog veel belangrijker is het dat het kabinet zich bedenkt en dat deze passage onmiddellijk uit de wet verdwijnt! Teken daarom de petitie “Uit de Kast, uit de Klas” op petities.nl/petitie/uit-de-kast-uit-de-klas

Alvast bedankt.

Met vriendelijke groet,

Dominique de Roo
Lijsttrekker Groenlinks Alphen aan den Rijn

Geef een reactie

Recent nieuws

Beëindiging lidmaatschap  Ron Pool 10.11.2018 21:55 Rijn Gouwe lokaal

Week van Respect 05.11.2018 20:26 CDA Alphen aan den Rijn

Einde aan verkoop sociale woningbouw aan beleggers en vastgoedhandelaren 05.11.2018 12:56 SP Alphen

Weekendverslag 05.11.2018 12:26 Politie Alphen aan den Rijn

SP fractie helpt Nieuw Elan raadslid Robert Jan Blom met emigratie naar België! 04.11.2018 17:41 SP Alphen

Wethouder de Jager in landelijke commissie ‘Toekomst zorg thuiswonende ouderen’ 02.11.2018 16:41 Gemeente Alphen

Zorgen over houdbaarheid begroting 02.11.2018 09:56 D66 Alphen a/d Rijn

Zorgen over houdbaarheid begroting 02.11.2018 08:41 D66 Alphen a/d Rijn

Nieuwe gemeentegids beschikbaar 01.11.2018 08:56 Gemeente Alphen

Toekomstvisie Alphense kinderboerderijen 31.10.2018 16:06 Gemeente Alphen

Informatieavond subsidieregelingen sportclubs 31.10.2018 15:41 Gemeente Alphen

Dat wij wel eens verrast kunnen worden bleek vanochtend maar eens 31.10.2018 14:32 Politie Alphen aan den Rijn

Gouderak – Kassalade overval Coop Gouderak aangetroffen in sloot Gouda 31.10.2018 14:31 Nieuws | Zuid-Holland | politie.nl

Zoutloos voorproefje 31.10.2018 11:41 Gemeente Alphen

Regio Den Haag – Politie Den Haag Exclusief geeft unieke inkijk in zaak Haagse Rinus 31.10.2018 10:26 Nieuws | Zuid-Holland | politie.nl

WIJKAGENT SPREEKUUR 30.10.2018 17:41 Politie Alphen aan den Rijn

Groene Hart gaat voor duurzaam beton 30.10.2018 17:11 Gemeente Alphen

Groene Hart gaat voor duurzaam beton 30.10.2018 16:56 Gemeente Alphen

Ik val op – fietsverlichting 30.10.2018 13:06 Politie Alphen aan den Rijn

Pad langs de Zegersloot achter de Barnsteenstraat verbreed 30.10.2018 08:41 Gemeente Alphen


Toekomstige evenementen