Bewoners Zwammenbuurt woest op wethouder

“Onvoorstelbaar, ongehoord en bijna onbeschoft. Wij voelen ons belazerd, bedonderd en volstrekt niet serieus genomen.”
Henk Langerak, woordvoerder van de bewoners van de Zwammenbuurt die zich verzetten tegen de aanleg van een pannakkooi in het parkje aan de

Houtzwam/Elzekrulzoom is woest. “Na 8 maanden discussieren met de gemeente blijkt dat de plannen gewoon worden doorgezet tegen de wens van de bewoners in. En dat terwijl wethouder Groen in ‘t Wout in een commissievergadering in december had toegezegd dat er niets door de strot gedrukt zou worden”.
Afgelopen weekeinde ontvingen de leden van de uit de wijk samengestelde werkgroep die met de gemeente overlegde een brief die aan duidelijkheid niets te wensen over laat. De plannen gaan door, de gemeente vindt dat alle vragen van de bewoners naar tevredenheid zijn beantwoord en dat hun bezwaren niet langer stand houden. De enige concessie die de gemeente doet is afzien van de stay-aroundplek, de hangplek voor jongeren.
Begin december stemde 13 van de 15 leden van de werkgroep tegen de aanleg van de pannakooi. Ze wezen bovendien een door de gemeente voorgestelde proef van 3 maanden van de hand.
Woordvoerder Langerak: “In juni vorig jaar al werd gezegd dat de plannen vaststonden en zo zouden worden uitgevoerd. We mochten alleen nog meepraten over de kleur van het hek en de precieze plaats van de pannakooi op het speelveld voor onze huizen. En zo is de situatie nu dus nog steeds. Als die maanden van praten, en ondanks interventie van de gemeenteraad,  zij we geen stap verder gekomen. Terwijl de wethouder had toegezegd dat de uiteindelijke beslissing bij de werkgroep in de wijk zou liggen. Als hij zijn belofte nu niet nakomt, dan staat zijn geloofwaardigheid op het spel. Ik denk dat dit tegen onbehoorlijk bestuur aanhangt. Toegegeven, dat klinkt hard. Maar zo is de situatie en zo boos zijn wij nu eenmaal. Naar onze argumenten wordt niet geluisterd. De gemeente wil koste wat kost haar zin doordrukken.”
De bewoners van Houtzwam, Elzekrulzoom en Koraalzwam vestigen nu hun hoop op de gemeenteraad die deze zaak komende donderdag 17 januari in de

raadscommissie opnieuw behandelt, tesamen met gelijksoortige bezwaren van de bewoners van de Canadalaan en omgeving. Op twee plaatsen waar eerder ook bezwaren tegen plaatsing van voetbalkooien bestond, de J.W.C. Bloemstraat en de Loevestein, is in de werkgroepen overeenstemming bereikt met de gemeente.
Volgens Langerak heeft de gemeente nooit kunnen aantonen dat er in de Zwammenbuurt vraag is naar een pannakooi. Er is enkele malen gevraagd naar resultaten van een behoefte-onderzoek, maar dat onderzoek blijkt nooit te zijn gedaan. De gemeente beroept zich alleen op een enquête van de buurtverenigig Geen Gezwam waarin om aandacht werd gevraagd voor de overlast van hangjongeren en om voorzieningen voor de oudere jeugd. “Dan moet je toch wel een heel ruime creatieve geest hebben om daaruit te concluderen dat er een pannakooi moet komen”, aldus Langerak.
Tot nu toe werden klachten over overlast uit het verleden door de gemeente steeds afgedaan als incidenten waarop geen beleid kon worden gebouwd. De politie heeft nu alsnog cijfers boven water gekregen uit de jaren 1998 en 1999. Daaruit bleek dat er toen bijna 35 klachten zijn ingediend door de wijkbewoners. Kort daarna werd er verlichting aangelegd en werden de bankjes uit het park gehaald. Daarna werd het rustiger, hoewel er elk jaar nog wel problemen waren. In oktober was er nog een melding van geluidsoverlast door jongeren in het parkje. “Dan ga je daar toch geen magneet neer zetten die hangjongeren weer aantrekt?”
Het gaat de bewoners rondom het parkje en het speelveld overigens niet alleen om de overlast van hangjongeren. Zij wijzen ook op de verstoring van het natuurschoon. “Er is al zo weinig groen in de wijk en dan haal je het toch niet in je hoofd om op een grasveld een verhard veld te plaatsen?” De bewoners vinden dat het huidige veld goed functioneert. Jong en oud maken er gebruik van. “Een pannaveldje voegt daar niets aan toe. Het zorgt alleen voor extra geluidsoverlast omdat ballen tegen een hek of stuiterend op een harde ondergrond nu eenmaal meer lawaai maakt dan een bal op een grasveld.”

Geef een reactie

Recent nieuws

Beëindiging lidmaatschap  Ron Pool 10.11.2018 21:55 Rijn Gouwe lokaal

Week van Respect 05.11.2018 20:26 CDA Alphen aan den Rijn

Einde aan verkoop sociale woningbouw aan beleggers en vastgoedhandelaren 05.11.2018 12:56 SP Alphen

Weekendverslag 05.11.2018 12:26 Politie Alphen aan den Rijn

SP fractie helpt Nieuw Elan raadslid Robert Jan Blom met emigratie naar België! 04.11.2018 17:41 SP Alphen

Wethouder de Jager in landelijke commissie ‘Toekomst zorg thuiswonende ouderen’ 02.11.2018 16:41 Gemeente Alphen

Zorgen over houdbaarheid begroting 02.11.2018 09:56 D66 Alphen a/d Rijn

Zorgen over houdbaarheid begroting 02.11.2018 08:41 D66 Alphen a/d Rijn

Nieuwe gemeentegids beschikbaar 01.11.2018 08:56 Gemeente Alphen

Toekomstvisie Alphense kinderboerderijen 31.10.2018 16:06 Gemeente Alphen

Informatieavond subsidieregelingen sportclubs 31.10.2018 15:41 Gemeente Alphen

Dat wij wel eens verrast kunnen worden bleek vanochtend maar eens 31.10.2018 14:32 Politie Alphen aan den Rijn

Gouderak – Kassalade overval Coop Gouderak aangetroffen in sloot Gouda 31.10.2018 14:31 Nieuws | Zuid-Holland | politie.nl

Zoutloos voorproefje 31.10.2018 11:41 Gemeente Alphen

Regio Den Haag – Politie Den Haag Exclusief geeft unieke inkijk in zaak Haagse Rinus 31.10.2018 10:26 Nieuws | Zuid-Holland | politie.nl

WIJKAGENT SPREEKUUR 30.10.2018 17:41 Politie Alphen aan den Rijn

Groene Hart gaat voor duurzaam beton 30.10.2018 17:11 Gemeente Alphen

Groene Hart gaat voor duurzaam beton 30.10.2018 16:56 Gemeente Alphen

Ik val op – fietsverlichting 30.10.2018 13:06 Politie Alphen aan den Rijn

Pad langs de Zegersloot achter de Barnsteenstraat verbreed 30.10.2018 08:41 Gemeente Alphen


Toekomstige evenementen