Bewoners Zwammenbuurt woest op wethouder

“Onvoorstelbaar, ongehoord en bijna onbeschoft. Wij voelen ons belazerd, bedonderd en volstrekt niet serieus genomen.”
Henk Langerak, woordvoerder van de bewoners van de Zwammenbuurt die zich verzetten tegen de aanleg van een pannakkooi in het parkje aan de

Houtzwam/Elzekrulzoom is woest. “Na 8 maanden discussieren met de gemeente blijkt dat de plannen gewoon worden doorgezet tegen de wens van de bewoners in. En dat terwijl wethouder Groen in ‘t Wout in een commissievergadering in december had toegezegd dat er niets door de strot gedrukt zou worden”.
Afgelopen weekeinde ontvingen de leden van de uit de wijk samengestelde werkgroep die met de gemeente overlegde een brief die aan duidelijkheid niets te wensen over laat. De plannen gaan door, de gemeente vindt dat alle vragen van de bewoners naar tevredenheid zijn beantwoord en dat hun bezwaren niet langer stand houden. De enige concessie die de gemeente doet is afzien van de stay-aroundplek, de hangplek voor jongeren.
Begin december stemde 13 van de 15 leden van de werkgroep tegen de aanleg van de pannakooi. Ze wezen bovendien een door de gemeente voorgestelde proef van 3 maanden van de hand.
Woordvoerder Langerak: “In juni vorig jaar al werd gezegd dat de plannen vaststonden en zo zouden worden uitgevoerd. We mochten alleen nog meepraten over de kleur van het hek en de precieze plaats van de pannakooi op het speelveld voor onze huizen. En zo is de situatie nu dus nog steeds. Als die maanden van praten, en ondanks interventie van de gemeenteraad,  zij we geen stap verder gekomen. Terwijl de wethouder had toegezegd dat de uiteindelijke beslissing bij de werkgroep in de wijk zou liggen. Als hij zijn belofte nu niet nakomt, dan staat zijn geloofwaardigheid op het spel. Ik denk dat dit tegen onbehoorlijk bestuur aanhangt. Toegegeven, dat klinkt hard. Maar zo is de situatie en zo boos zijn wij nu eenmaal. Naar onze argumenten wordt niet geluisterd. De gemeente wil koste wat kost haar zin doordrukken.”
De bewoners van Houtzwam, Elzekrulzoom en Koraalzwam vestigen nu hun hoop op de gemeenteraad die deze zaak komende donderdag 17 januari in de

raadscommissie opnieuw behandelt, tesamen met gelijksoortige bezwaren van de bewoners van de Canadalaan en omgeving. Op twee plaatsen waar eerder ook bezwaren tegen plaatsing van voetbalkooien bestond, de J.W.C. Bloemstraat en de Loevestein, is in de werkgroepen overeenstemming bereikt met de gemeente.
Volgens Langerak heeft de gemeente nooit kunnen aantonen dat er in de Zwammenbuurt vraag is naar een pannakooi. Er is enkele malen gevraagd naar resultaten van een behoefte-onderzoek, maar dat onderzoek blijkt nooit te zijn gedaan. De gemeente beroept zich alleen op een enquête van de buurtverenigig Geen Gezwam waarin om aandacht werd gevraagd voor de overlast van hangjongeren en om voorzieningen voor de oudere jeugd. “Dan moet je toch wel een heel ruime creatieve geest hebben om daaruit te concluderen dat er een pannakooi moet komen”, aldus Langerak.
Tot nu toe werden klachten over overlast uit het verleden door de gemeente steeds afgedaan als incidenten waarop geen beleid kon worden gebouwd. De politie heeft nu alsnog cijfers boven water gekregen uit de jaren 1998 en 1999. Daaruit bleek dat er toen bijna 35 klachten zijn ingediend door de wijkbewoners. Kort daarna werd er verlichting aangelegd en werden de bankjes uit het park gehaald. Daarna werd het rustiger, hoewel er elk jaar nog wel problemen waren. In oktober was er nog een melding van geluidsoverlast door jongeren in het parkje. “Dan ga je daar toch geen magneet neer zetten die hangjongeren weer aantrekt?”
Het gaat de bewoners rondom het parkje en het speelveld overigens niet alleen om de overlast van hangjongeren. Zij wijzen ook op de verstoring van het natuurschoon. “Er is al zo weinig groen in de wijk en dan haal je het toch niet in je hoofd om op een grasveld een verhard veld te plaatsen?” De bewoners vinden dat het huidige veld goed functioneert. Jong en oud maken er gebruik van. “Een pannaveldje voegt daar niets aan toe. Het zorgt alleen voor extra geluidsoverlast omdat ballen tegen een hek of stuiterend op een harde ondergrond nu eenmaal meer lawaai maakt dan een bal op een grasveld.”

Geef een reactie

Recent nieuws

Gymvereniging Hou Vast stopt er mee 01.07.2019 16:39

SP: MAX mag blijven: actievoeren werkt! 08.06.2019 09:28

Kaartverkoop Parkvilla Theaterseizoen 2019-2020 gestart! 31.05.2019 17:03

Hulpverleners druk met loslopende dieren 31.05.2019 13:52

Eerste NOM-woningen in Alphen aan den Rijn verhuurd 04.03.2019 20:34

Nieuwe Prinsen en Pages voor de Cascarvieten 03.03.2019 18:37

Zilveren Tomaat voor SP veteraan Gerard Harmes 17.01.2019 15:30 SP Alphen

Donderdag 17 januari 2019 is het weer zover 17.01.2019 15:06 Politie Alphen aan den Rijn

Zondag 20 januari: Maandelijkse bidstond 17.01.2019 15:06 Sionskerk Alphen

Alphen aan den Rijn – Drie verdachten berovingen met taser aangehouden 17.01.2019 14:56 Nieuws | Zuid-Holland | politie.nl

Actief voor de circulaire economie 17.01.2019 14:26 Gemeente Alphen

Start kaartverkoop unieke muziekavond met Massada in Adventskerk 15.01.2019 10:56 Adventskerk | Nieuws

Kerstpakkettenactie bedankt Alphenaren! 14.01.2019 11:56 Adventskerk | Nieuws

Maandag 21 januari 2019: Koffieochtend Sionskerk! 14.01.2019 11:41 Sionskerk Alphen

https://www 12.01.2019 22:41 Politie Alphen aan den Rijn

Wat ze ook verzinnen, laat niemand binnen 10.01.2019 11:26 Politie Alphen aan den Rijn

Getuigenoproep 10.01.2019 11:26 Politie Alphen aan den Rijn

Eigenaar fiets gezocht 06.01.2019 08:41 Politie Alphen aan den Rijn

Pastoraat ds. De Jonge 29.12.2018 22:56 Adventskerk | Nieuws

Nieuwe ambtsdragers 29.12.2018 22:26 Adventskerk | Nieuws