Negatief zwemadvies Zegerplas

De Provincie Zuid-Holland heeft voor de Zegerplas in Alphen aan den Rijn een negatief zwemadvies uitgebracht. De Provincie heeft afgelopen dinsdag op veel plaatsen onderzoek gedaan naar de kwaliteit van zwemwater. Op dat moment was de waterkwaliteit voldoende, maar werd wel geconstateerd dat er blauwwier in de drijflagen aanwezig was. Door het warme weer ontwikkelt de blauwwier zich snel. Om die reden heeft de Provincie nu besloten een negatief zwemadvies uit te brengen. Ook voor een aantal andere locaties in Zuid-Holland geldt een negatief advies.

De aangetroffen blauwwieren kunnen gezondheidsklachten veroorzaken bij mensen en dieren. Daarom geldt het advies ook voor de honden die regelmatig in de plas zwemmen bij het “hondenstrand” in Zegersloot.

De Provincie blijft controleren op de waterkwaliteit. Zodra de toestand verbetert zal het negatieve advies weer worden ingetrokken. De gemeente onderneemt actie tegen de ontwikkeling van blauwalgen door dagelijks lucht in het water van de Zegerplas te blazen. Dit gebeurt uitsluitend in dat deel van de Zegerplas dat als zwemwater is afgebakend. Ook zijn er borden geplaats nabij de strandjes om bezoekers te attenderen op het negatieve zwemadvies.

Bezoekers van het Zegerstrand krijgen vanaf vandaag het advies niet te gaan zwemmen. Gaan mensen toch het water in dan wordt ze in ieder geval aangeraden er voor te zorgen geen water binnen te krijgen en na afloop te douchen. Zwemmen is voor eigen risico.

Europapark
Al eerder werd een dergelijk advies gegeven voor de speelvijver in het Europapark in Kerk en Zanen. In het Europapark ging het niet om blauwwieren maar om larven die jeuk en huidirritaties kunnen veroorzaken.

Zoeken

Toekomstige evenementen

Er zijn momenteel geen toekomstige events.