Aldi lijkt uit op confrontatie

Onder andere het Leidsch Dagblad meldt dat Aldi zich niks aantrekt van de uitspraak van de rechter dat ze geen winkel mogen openen in het voormalige pand van Karwei aan de Eikenlaan. Aldi heeft het plan om op die lokatie een supermarkt te openen. De gemeente wil dit niet, omdat de lokatie op een industrieterrein ligt, waar volgens het bestemmingsplan geen winkels thuishoren.

Desondanks gaat Aldi gewoon door met het treffen van voorbereidingen. Hoe dit verder af gaat lopen is onduidelijk – maar het lijkt logisch dat de gemeente in zal grijpen als Aldi ondanks het verbod toch begint met de verkoop aan de Eikenlaan. Het Leidsch Dagblad bericht:

Burgemeester Schoof wil geen antwoord geven op de vraag of en wanneer hij de politie laat ingrijpen.

Over de vraag of Aldi een vestiging aan de Eikenlaan 227 mag openen, verschillen de prijsvechter en de gemeente van mening. Alphen wil geen detailhandel op die plek. Maar omdat Karwei er ook heeft gezeten, veronderstelt Aldi dat detailhandel wel is toegestaan.

Gisteren werd er gewerkt in het pand. Een klusbedrijf uit het zuiden van het land was bezig de ruimte in te richten volgens de bekende Aldi-formule. De eerste rode balken waarop straks prijzen worden geplakt, hingen al in breedterichting aan de muur.

Zie: Leidsch Dagblad: Aldi richt in Alphen toch vestiging in (vrijdag 1/7/2005)

Wat Aldi hiermee verwacht te bereiken is niet helemaal duidelijk. Het lijkt hier erop dat Aldi de confrontatie zoekt met de gemeente, maar de positie van Aldi in deze lijkt me, mede gezien de uitspraak van de rechter, vrij zwak.

Los hiervan is het wel duidelijk dat Alphen aan den Rijn behoefte heeft aan een prijsvechter, en snel ook. De gemeente lijkt echter nog steeds geen haast te maken. Op het terrein van de Baronie komt naar alle waarschijnlijkheid een Lidl, maar het duurt nog wel enkele jaren voordat die kan openen. Tot die tijd moeten Alphenaren die goedkoop boodschappen willen doen hun geld buiten de gemeentegrenzen uitgeven.

Toen ik zelf afgelopen weken op vakantie was heb ik boodschappen gedaan bij een Lidl, en het verschil bij de kassa is enorm vergeleken met de prijzen bij de Digros in Ter Aar, laat staan de Albert Heijn of de Hoogvliet.

Zoeken

Toekomstige evenementen

Er zijn momenteel geen toekomstige events.