Gemeente neemt hybride lease-auto’s in gebruik

De gemeente Alphen aan den Rijn heeft op 1 juli de sleutels gekregen van 5 hybride lease-auto’s. Het College van b&w heeft gekozen voor de meest milieuvriendelijke auto. Medewerkers die bij de uitoefening van hun werk veel kilometers rijden, kunnen hiervan gebruikmaken. De hybride auto’s leveren een aanzienlijke kostenreductie op. Alphen aan den Rijn heeft als een van de weinige gemeenten hybride auto’s tot haar beschikking.

Naast de 5 hybride personenauto’s, heeft de gemeente ook 10 gele bestelauto’s aangeschaft. Zij vullen het bestaande gele wagenpark van de Dienst Stadsbeheer aan. De totale besparing per jaar levert ongeveer € 10.000 op. Het College heeft bij de keuze voor de hybride auto het milieu als belangrijk argument meegenomen in haar besluit. De voorbeeldfunctie die de gemeente in dit opzicht heeft, wordt weergegeven op de nieuwe hybride auto. De nieuwe auto’s zijn herkenbaar aan het logo van de gemeente Alphen aan den Rijn en de tekst: denk en rij milieubewust.

Kilometerbelasting

Eigen autogebruik bij medewerkers in de buitendienst moet door de aanschaf van de hybride Honda Civic worden teruggedrongen. Naast milieuvriendelijke argumenten, is de door het College vastgestelde verlaging van de vaste brutokilometervergoeding (€ 0,28) een belangrijke reden. Op grond van de fiscale regels is er een onbelaste vergoeding tot € 0,18. Over het bedrag hierboven moet door de medewerker belasting en premie worden betaald. Het College wil met de aanschaf voorkomen dat medewerkers financieel nadeel ondervinden.

Uiteindelijke keuze

In de aanloop naar het uiteindelijke besluit, zijn ook de opties aardgas en LPG onderzocht. Beide opties hebben de eindstrijd niet gehaald, vanwege praktische en financiële redenen. De hoge investering van een aardgasstation binnen de gemeentegrenzen en de storingsgevoeligheid van een LPG-installatie, waren aanleiding te kiezen voor de hybride autovorm.

Hybride auto’s

De hybride auto die vanaf 2000 in Nederland rijdt, combineert een elektromotor voor aandrijving bij lage snelheden met een zeer zuinige benzinemotor. In vergelijking met een normale bezineauto bespaart de hybride auto per jaar circa 6 volle benzinetanks en heeft een CO2-reductie van ongeveer 653 kg.

Elektrisch wagenpark

Op dit moment wordt er bij de gemeente Alphen aan den Rijn al enige tijd gebruikgemaakt van elektrische auto’s. Ook deze auto’s zijn destijds aangeschaft met het oog op het milieu. De auto’s zijn intensief gebruikt, maar hebben als belangrijk nadeel dat ze met opgeladen accu slechts een beperkt aantal kilometers kunnen rijden. Op termijn worden de elektrische auto’s voor maatschappelijke doeleinden ingezet.

Zoeken

Toekomstige evenementen

Er zijn momenteel geen toekomstige events.