Taakstraf geeist tegen buschauffeur

Bij de rechtbank in Den Haag dient op dit moment een zaak tegen een 59-jarige buschauffeur uit Nieuwkoop die in januari 2003 tegen een goederentrein op de Eikenlaan opbotste, waarbij een rangeerder om het leven is gekomen. Uit het Leidsch Dagblad:

De chauffeur was op de dag van het dramatische ongeluk ‘s morgens vroeg met een gevulde passagiersbus op weg naar het Alphense station. Bij de spoorwegovergang op industrieterrein Rijnhave West negeerde hij het rode licht. De naderende dieselloc ramde de zijkant van de bus. De rangeerder die voorop de trein stond werd doodgedrukt. Buspassagiers raakten gewond. Enige slachtoffers hebben aan de nachtmerrie psychische klachten overgehouden.

Vrij snel na het ongeluk verklaarde de buschauffeur aan de politie dat hij het rode licht niet had gezien. Voor de rechters van de meervoudige kamer blijft hij bij die verklaring. Bijna fluisterend en ineengekrompen doet de man zijn relaas. ,,Ik reed op tijd, had geen bijzondere haast. Opeens ging het allemaal zo snel. Ik hoorde iets, zag iemand zwaaien en voordat ik het wist viel de klap. Ik heb dat rode licht niet gezien. Ik dacht: die lichten hebben daar niet gestaan, dat kan niet, anders zou ik toch wel gereageerd hebben. Later dacht ik, als ze er stonden dan kunnen ze niet gebrand hebben.’’ Ook de andreaskruisen heeft hij niet opgemerkt.

Ik werk zelf op dit moment aan de Eikenlaan, en ik kan ‘s ochtends als ik naar mijn werk ga de overgang zien waar het ongeluk heeft plaatsgevonden. Ik wil alleen maar opmerken dat ik daar verschrikkelijk vaak mensen de spoorwegovergang heb zien oversteken terwijl de lichten knipperen. Dat is begrijpelijk, omdat het wachten op de goederentrein die op weg is naar het magazijn van Electrolux zeer langzaam rijdt, waardoor het vaak tijden duurt voordat de trein de overgang bereikt. Desondanks keur ik dergelijk roekeloos weggedrag uiteraard niet goed.

Aan de andere kant ben ik niet geneigd om aan te nemen dat dat bij dit fatale ongeval ook gebeurd is, omdat ik uit de krantenartikelen in Leidsch Dagblad en Rijn en Gouwe sterk de indruk krijg dat dat niet het geval is. Bijvoorbeeld, om nogmaals uit het Leidsch Dagblad te citeren:

Na het fatale ongeluk is de Nieuwkoper vier maanden uit de roulatie geweest. Hij heeft zich onder behandeling van het maatschappelijk werk gesteld. Nog steeds krijgt hij begeleiding. ,,Het moet heel moeilijk voor u zijn geweest’‘, zegt rechter Koek. De man begint prompt te huilen.

Connexxion heeft een brief geschreven waarin de chauffeur wordt beschreven als een sociaal, loyaal en trouw mens. ,,Daarom is het zo wrang’‘, zegt de Utrechtse advocaat Verbunt. ,,Nooit heeft hij een fout in het verkeer gemaakt; ??n keer gaat het mis en dan heeft dat zulke grote gevolgen.’‘

In de 40 jaar dat de Nieuwkoper met vrachtwagens en bussen rijdt heeft hij nog nooit een bekeuring gehad, dus het lijkt me dat er niet sprake is van een roekeloze chauffeur.

Door de officier van Justitie is een werkstraf geeist van 200 uur, danwel een gevangenisstraf van 100 uur, terwijl daarnaast het rijbewijs van de buschauffeur voor drie jaar dient te worden ingenomen, waarvan 2 jaar voorwaardelijk.

De buschauffeur heeft zijn werk inmiddels weer opgepakt maar gaat met de vut. Volgende week is zijn laatste werkdag. Verbunt: ,,Die man leefde voor de bus. Nee, hij was de bus. Waarom zou je zijn rijbewijs afpakken en hem een jaar confronteren met het drama dat hij toch al voor de rest van zijn leven met zich meedraagt. Zijn echtgenote heeft geen rijbewijs. Die mensen moeten hun leven opnieuw inrichten, nu mijn cli?nt straks thuiszit.’’

Vrijspraak, dat ziet Verbunt het liefst. ,,Maar de wet zit nu eenmaal zo in elkaar dat je voor een fout als deze wordt bestraft.’’ Verbunt somt zijn twijfels op. ,,De stroom was die dag uitgevallen; de lichten knipperden niet zoals het hoort; het was nog schemerig op die vroege ochtend en de officier heeft gezegd dat niet alle lichten op de locomotief waren bevestigd.’’ Als de rechters de chauffeur willen straffen, dan maar met een geldboete, suggereert de advocaat. De uitspraak is over twee weken.

Leidsch Dagblad: Buschauffeur gaat gebukt onder fatale verkeersfout

Update 3 oktober 2003
Ondertussen heeft de rechter uitspraak gedaan. De buschauffeur is veroordeeld tot 120 uur dienstverlening.

Geef een reactie

Recent nieuws

Gymvereniging Hou Vast stopt er mee 01.07.2019 16:39

SP: MAX mag blijven: actievoeren werkt! 08.06.2019 09:28

Kaartverkoop Parkvilla Theaterseizoen 2019-2020 gestart! 31.05.2019 17:03

Hulpverleners druk met loslopende dieren 31.05.2019 13:52

Eerste NOM-woningen in Alphen aan den Rijn verhuurd 04.03.2019 20:34

Nieuwe Prinsen en Pages voor de Cascarvieten 03.03.2019 18:37

Zilveren Tomaat voor SP veteraan Gerard Harmes 17.01.2019 15:30 SP Alphen

Donderdag 17 januari 2019 is het weer zover 17.01.2019 15:06 Politie Alphen aan den Rijn

Zondag 20 januari: Maandelijkse bidstond 17.01.2019 15:06 Sionskerk Alphen

Alphen aan den Rijn – Drie verdachten berovingen met taser aangehouden 17.01.2019 14:56 Nieuws | Zuid-Holland | politie.nl

Actief voor de circulaire economie 17.01.2019 14:26 Gemeente Alphen

Start kaartverkoop unieke muziekavond met Massada in Adventskerk 15.01.2019 10:56 Adventskerk | Nieuws

Kerstpakkettenactie bedankt Alphenaren! 14.01.2019 11:56 Adventskerk | Nieuws

Maandag 21 januari 2019: Koffieochtend Sionskerk! 14.01.2019 11:41 Sionskerk Alphen

https://www 12.01.2019 22:41 Politie Alphen aan den Rijn

Wat ze ook verzinnen, laat niemand binnen 10.01.2019 11:26 Politie Alphen aan den Rijn

Getuigenoproep 10.01.2019 11:26 Politie Alphen aan den Rijn

Eigenaar fiets gezocht 06.01.2019 08:41 Politie Alphen aan den Rijn

Pastoraat ds. De Jonge 29.12.2018 22:56 Adventskerk | Nieuws

Nieuwe ambtsdragers 29.12.2018 22:26 Adventskerk | Nieuws